Meerdere mensen zullen zich herkennen in de vervelende gevoelens die op komen zetten wanneer je te veel hebt gewerkt, te weinig hebt geslapen en echt toe bent aan vakantie om uit te rusten. Je gedachtestroom blijft maar doorgaan en het lukt je maar niet om te stoppen met je zoveel zorgen te maken. Komt dit jouw bekent voor?
Er komen verschillende symptomen naar voren wanneer je veel stress hebt en dus teveel cortisol aanmaakt (stresshormoon). Dit hormoon wordt aangemaakt door onze bijnieren. De bijnieren zullen dit hormoon via aansturing aanmaken zodra er gevoelens van angst, spanning, stress, dreiging etc. optreden.
Tot op zekere hoogte is het hormoon cortisol belangrijk voor ons. Het werkt namelijk ontstekingsremmend en het helpt ons lichaam om infecties te bestrijden en wonden te helen. Maar wanneer er continu cortisol wordt vrijgegeven door onze bijnieren, dan wordt het een probleem. Dit gebeurt bij bijvoorbeeld langdurige stress. De problemen die hierdoor kunnen optreden zijn bijvoorbeeld diabetes type 2, allergieën, problemen met de spijsvertering, hormonale aandoeningen, depressies en schildklierproblemen.
Wanneer er een verandering in je lichaam optreed, reageert het lichaam met stress om zich aan te passen. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat stress je lichaam uit balans kan brengen maar ook in balans kan brengen, mits er niet teveel van aanwezig is.
Stress uit zich dus niet alleen op emotioneel en mentaal vlak. Uitdroging, bloedsuiker schommelingen, darmproblemen, teveel en lang trainen zijn allemaal vormen van stress voor je lichaam welke kunnen leiden tot continu teveel cortisol productie, zonder dat je het vaak door hebt. Je lichaam laat het je merken door bepaalde signalen af te geven, onderstaand worden deze signalen beschreven:
1. Tanden knarsen
Wanneer je lichaam gestrest is, dan ga je je spieren aanspannen, vooral de kaakspieren. Heb je wel eens van iemand gehoord dat je tanden knarst? Of wordt je wakker met pijnlijke kaken? Dan bestaat er een kans dat je cortisol waardes te hoog zijn.
2. Slechte huid
Heb je veel last van puistjes, uitslag of eczeem? Dat kan een teken zijn van een gestrest lichaam en dus een hoog cortisol gehalte.
3. Chronische pijn
Rugpijn, pijn in de gewrichten dit kan allemaal in verband staan met stress. Heb je pijn zonder dat het echt een reden heeft, zoals een blessure? Dan is stress waarschijnlijk de schuldige van deze klachten. Stress kan je gevoeliger maken voor pijn.
4. Spijsverteringsproblemen
Ons spijverteringsstelsel speelt een hele belangrijke rol in ons lichaam. Vroeger moesten we in gevaarlijke situaties snel kunnen reageren. Het gevolg van deze reactie is dat je lichaam het spijsverteringsstelsel op een lager pitje zet, totdat het gevaar weer voorbij is. Dit doet ons lichaam nog steeds, dus wanneer je langdurig stress ervaart kan je lichaam niet goed haar werk doen. Bij een verstoorde spijvertering treden symptomen op zoals; obstipatie, diarree, een veranderende eetlust, vermoeidheid, opgezette buik etc.
5. Hartkloppingen
Wanneer je hart steeds een slag over slaat of wanneer je het gevoel hebt dat je hart uit je borst klopt, dan moet dit onderzocht worden. Een hoog cortisol gehalte kan deze symptomen veroorzaken, maar het is belangrijk om andere onderliggende aandoeningen uit te sluiten. De bloeddruk en hartslag nemen toe wanneer we ons klaar maken voor een ‘gevecht’ of gevaar. In deze tijd is dat veel minder van toepassing, echter je lichaam kan ook zo reageren bij stress voor het werk bijvoorbeeld.
6. Verandering in eetlust
Er zijn vaak twee verschillende manieren om te onderscheiden;
- je wilt alles wel eten en hebt overal zin in (vooral suiker, zout, vet en knapperig)
- je verliest je eetlust en je kunt het ingenomen voedsel niet goed verteren.
Dit is erg persoonlijk en gericht op jouw relatie met voeding, maar beide zijn niet goed voor je lijf. Je hebt de juiste voedingsstoffen nodig om te herstellen van stress en om een goede gezondheid te behouden.
7. Veranderingen in het gewicht
Dit kan komen door veranderingen in de eetlust maar dit is niet altijd het geval. Stel je eet en beweegt nog precies hetzelfde als voordat je in een stressvolle periode terecht kwam. Na een stressvolle periode kun je zeker aankomen. Het is namelijk zo dat het stresshormoon cortisol zich graag hecht aan receptoren in het buik vet, waardoor het vet zich op die plaats gaat vermeerderen. Vooral gewichtstoename rond je buik wijst problemen met de hormonen cortisol en insuline. Het lichaam denkt dat het je interne organen moet beschermen met een laag vet, voor als we aangevallen worden of in hongersnood komen. Vandaar dat je kunt aankomen door stress.
8. Hormonale disbalans
PMS klachten en het stoppen van de menstruatie, dit zijn voorbeelden van symptomen die in verband gebracht kunnen worden met veel stress. Wanneer je stress ervaart kan dat ervoor zorgen dat je lichaam de ovulatie stopt. Hierdoor stopt ook de productie van progesteron. Een goede balans tussen het hormoon oestrogeen en progesteron is van belang voor een prettige en goede cyclus.
9. Hoofdpijn
Het is bekend dat stress ervoor zorgt dat het lichaam uitgeput raakt. Zoals eerder benoemd kan stress voor spierspanning zorgen. Wanneer de nek of schouders gespannen zijn, dan kan dit bij sommige mensen migraine of hoofdpijn veroorzaken. Ook is het van belang om voldoende water te drinken en koffie en alcohol zoveel als mogelijk te vermijden. Dit kan ons uitgedroogd (trigger voor lichamelijke stress) houden en dat is weer een grote trigger voor hoofdpijn!
10. Slapeloosheid
Start jij de dag met het gevoel dat je nog steeds erg moe bent en weinig energie hebt? Wordt je meerdere keren per nacht wakker? Wanneer er teveel van het hormoon cortisol in je lichaam aanwezig is, lukt het je lichaam niet om voldoende melatonine aan te maken. Melatonine heb je nodig om goed in te kunnen slapen. Wanneer jij last hebt van bijnieruitputting, is je cortisol huidhouding ook verstoord. Cortisol piekt dan in de avond in plaats van in de ochtend, hierdoor wordt je moe wakker.
Het is van belang om te achterhalen waar de stress bij jou vandaan komt. Hierdoor kun je namelijk dingen aanpassen om zo de symptomen die je door stress ervaart tegen te gaan.
Was dit een waardevol artikel voor jouw? Bedankt voor het lezen, laat je een reactie achter?