In het artikel ‘wat zijn hormonen’ wordt duidelijk dat hormonen bij veel processen in het lichaam een belangrijke rol spelen. Via je bloedbaan komen ze overal in je lichaam terecht. Wat betekent dit? Wanneer je hormonen niet in balans zijn, dan kun je dit merken aan verschillende factoren. Je kunt hierbij denken aan een vermoeid gevoel, toename in het gewicht, niet lekker kunnen slapen, verminderd libido, dunner wordend haar etc. Er is de afgelopen jaren erg veel veranderd in onze leefomgeving, hierdoor raken onze hormonen steeds vaker uit balans. Ook al zijn je hormonen maar een kleine beetje uit balans, dan kun je dit al merken. Waar ligt dit dan aan? De levensstijl speelt een belangrijke rol bij de balans van jouw hormonen. Welke oorzaken spelen een rol bij het uit balans raken van mijn hormonen?
- Een verkeerd voedingspatroon
- Te weinig lichaamsbeweging
- Stress/spanningen
- Weinig slaap
- Een ongezonde darm- en leverfunctie
Een verkeerd voedingspatroon
Teveel snelle suikers zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt. Hierdoor moet het lichaam telkens insuline aanmaken om de bloedsuikerspiegel te laten dalen. Jouw cellen kunnen hierdoor ongevoelig worden voor insuline. Daarnaast wordt het cortisol gehalte verhoogt. De bloedsuikerspiegel schommelingen zorgen voor stress en onbalans in het lichaam, waardoor de hormonen en energieniveaus hard schommelen. Dit zorgt ervoor dat de hormonale balans verstoort raakt. Het is belangrijk om voeding in de juiste combinaties te nemen, waardoor de bloedsuikerspiegel minder snel zal stijgen. Je lichaam vraagt meer naar ongezond eten als je hormonen niet in balans zijn. Een voorbeeld hiervan is dat troosteten vaak ontstaat door een gebrek aan de hormonen oxytocine en serotonine.
Te weinig lichaamsbeweging
Het hormonale systeem en je lichaam zijn er op ingesteld dat je regelmatig beweegt. Beweging zorgt er namelijk voor dat bepaalde hormonen worden aangespoord om aan het werk te gaan. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je minder gevoelig wordt voor ontstekingen, daarnaast worden je botmassa en spieren sterker. In het artikel ‘fit het nieuwe jaar in!’ staan een aantal voorbeelden van bewegingsvormen welke bijdragen aan een goede hormoon balans.
Stress en spanningen
Vele jaren geleden had stress een andere functie dan momenteel. Stress had als doel om je te helpen overleven en om je te waarschuwen voor gevaar. Erg nuttig dus. Stress helpt je om beter en sneller op gevaar te reageren. Wanneer je stress ervaart, dan wordt de productie van bepaalde hormonen verhoogt. Hormonen en stress hangen dus met elkaar samen. Het hormoon cortisol wordt aanmaakt in gevaarlijke en stressvolle situaties. Daarom staat het hormoon ook wel bekend als ‘stress hormoon’. Naast de aanmaak van het hormoon cortisol in stressvolle situaties wordt ook een ander hormoon aanmaakt, namelijk; adrenaline. Meestal heeft de reactie van hormonen stress niet zoveel nut meer. Een voorbeeld hiervan is dat je veel stress kunt ervaren wanneer je iets voor je werk of studie tijdig af moet ronden. Het is belangrijk voor jouw om dit op tijd af te hebben, maar het gaat in dit geval niet om leven of dood. Je hersenen zullen dit wel op deze manier zien en zullen de hormonen cortisol en adrenaline aanmaken. Stress en spanningen zorgen er dus voor dat je hormonen uit balans raken.
Weinig slaap
Melatonine is je slaaphormoon, welke ervoor zorgt dat het inslapen goed gaat en dat je diep en lang zult slapen. Wanneer er te weinig van dit hormoon wordt aangemaakt, dan krijg je last van slaapproblemen. Een lage melatonine aanmaak kan er bijvoorbeeld mee te maken hebben dat je te weinig serotonine aanmaakt als het gevolg van een trage schildklier of een slechte darmwerking. Serotonine wordt in je lichaam omgezet in melatonine. Ook een tekort aan het hormoon progesteron kan ervoor zorgen dat je onvoldoende melatonine aan zult maken.
Een ongezonde darm- en leverfunctie
De lever en de dikke darm zorgen ervoor dat stoffen die het lichaam niet nodig heeft afgebroken en afgevoerd worden. Je kunt hierbij denken aan stoffen die giftig zijn, verteerd voedsel, hormonen die gebruikt zijn, etc. Wanneer hormonen niet afgevoerd worden nadat ze gebruikt zijn, dan zal dat er voor zorgen dat je hormonen uit balans raken. Een voorbeeld hiervan is oestrogeendominantie, waarbij er teveel oestrogenen in het lichaam aanwezig zijn ten opzichte van het hormoon progesteron.
Lichamelijke klachten zoals, een vette huid, eczeem, haaruitval, verstopping en een vervelende lichaamsgeur kunnen tekenen zijn van een verstoorde hormoonbalans, welke veroorzaakt worden doordat afvalstoffen niet goed worden afgebroken en afgevoerd.
Was dit een waardevol artikel voor jouw? Bedankt voor het lezen, laat je een reactie achter?