Hormonen reguleren eigenlijk alles wat er gebeurt in jouw lichaam.

Hierbij kun je denken aan: 

 • Slaapkwaliteit 
 • Hongergevoel  
 • Gewicht  
 • Energie niveau  
 • Libido  
 • Spijsvertering  
 • Temperatuur  
 • Cyclus 

& ga zo maar door.. Hormonen zijn chemische boodschappers en hebben de juiste voedingsstoffen nodig om goed met elkaar te kunnen communiceren. Hormonen zijn een belangrijk onderdeel van het metabolisme. Zij vertellen cellen om iets wel of niet te doen. 

Het is belangrijk dat je hormonen goed met elkaar kunnen samenwerken, dit kan alleen wanneer jij jouw lichaam de juiste ondersteuning geeft. Bijvoorbeeld door het reguleren van stress en door het nemen van gezonde voeding welke goed te verteren is door jouw lichaam *(dit is erg persoonlijk, het kan een valkuil zijn om elk willekeurig advies wat je op internet tegen komt op te volgen, wees hier voorzichtig mee).

Onze darmen spelen een grote rol bij het in balans houden van hormonen (en anders om). Veel mensen hebben klachten welke gerelateerd zijn aan geïrriteerde darmen. Darmproblemen kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door overmatige stress, ongezonde voeding, toxische belasting en een algehele ongezonde leefstijl (alcohol, roken, weinig bewegen etc.). Uiteindelijk kan er een lekkende darm optreden (leaky gut). Bij een lekkende darm is de darmwand doorlaatbaar geworden, waardoor stoffen in de bloedbaan terecht komen. Uit onderzoek blijkt dat een lekkende darm kan zorgen voor bijvoorbeeld allergieën en intoleranties.  

Botten bouillon kan helpen om de darmwand weer te herstellen. Waarom? Botten bouillon bevat onder andere gelatine, gelatine voedt de darmwand en helpt ontstekingen te verminderen waardoor de darmwand kan helen. De darmflora speelt een grote rol bij het verwerken van oestrogeen. Wanneer oestrogeen niet goed uit het lichaam verwijderd kan worden, dan kan er bijvoorbeeld oestrogeen dominantie ontstaan. Botten bouillon helpt om een gezonde darmflora te creëren, dit bevordert daarom onder andere de stofwisseling van oestrogeen. 

Botten bouillon bevat aminozuren zoals proline, hydroxyproline en glycine. Deze aminozuren komen vrij dankzij de gelatine. Aminozuren helpen bij de aanmaak van hormonen. Glycine ondersteunt onder andere bij het verwijderen van overmatig oestrogeen en helpt bij de aanmaak van het hormoon progesteron. Dat zorgt indirect voor een betere slaapkwaliteit, progesteron is een kalmerend hormoon. Glycine fungeert ook als een neurotransmitter welke je helpt om beter te slapen. Een goed slaappatroon is essentieel voor het in balans houden/brengen van jouw hormonen.  

Het wordt eigenlijk al heeeel lang gedronken door mensen. Botten bouillon wordt getrokken uit ‘botten’. Het is van belang dat de bouillon, net als vroeger, heel langzaam wordt getrokken. Dit is belangrijk, anders gaan belangrijke voedingsstoffen verloren. Ik kreeg een pakketje toegezonden van Oerbouillon.  

Botten bouillon bevat belangrijke voedingsstoffen zoals: 

 • Calcium 
 • Magnesium
 • Aminozuren (glycine, proline, glutamine)
 • Collageen/gelatine
 • Fosfor  
 • Vitamines  

Vorige week kreeg ik een pakketje binnen van Oerbouillon met 8 flesjes botten bouillon. Ik wilde al veel langer een blog met jullie delen over waarom het goed kan zijn om botten bouillon toe te voegen aan je voedingspatroon. Super leuk dat ik dit pakketje mocht ontvangen van Christel. Zij heeft een prachtig bedrijf opgezet waar ze alleen werken met eerlijke en biologische producten. Je kunt deze Oerbouillon bijvoorbeeld kopen bij de Ekoplaza of via de website www.oerbouillon.nl. Wil je meer informatie over dit product? Neem dan een kijkje op de website www.oerbouillon.nl 

Wat zijn jouw ervaringen met botten bouillon?  Laat het weten in de reacties!

Oerbouillon
De ontzettend leuke flesjes met botten bouillon van Oerbouillon.

1 gedachte over “Botten bouillon & hormonen”

 1. Ter info nog aanvullende informatie: Oerbouillon wordt stijf in de koelkast. Dit is het kenmerk van een waarachtige bottenbouillon: gelatine wordt stijf bij 1-3 graden. Oerbouillon wordt niet alleen van botten maar vooral van gewrichten getrokken. En op zodanige rustige wijze dat de gelatine vrijkomt. En juist gelatine bestaat uit lange eiwitketens en de juiste aminozuren.
  Hartelijke groet, Christel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *