Wanneer je een hormonale disbalans hebt, ga je je verdiepen in wat er met je lichaam aan de hand is. Je gaat je verdiepen in het aanpassen van je leefstijl, zodat je je hormonale disbalans weer in balans kunt brengen. Het is vaak een grote stap om te veranderen van voedingspatroon, je bent gewend geraakt aan bepaald voedsel. Echter, blijkt vaak dat je lichaam dit voedsel niet goed kan verwerken. Je lichaam raakt gestrest van verkeerd voedsel en er komen verschillende symptomen naar voren.

Ik heb onderstaand drie soorten voedingsmiddelen beschreven die lichamelijke processen slecht kunnen beïnvloeden.

1. Verkeerde vet soorten

Gelukkig durven mensen tegenwoordig weer meer vet aan hun voedingspatroon toe te voegen, echter het is hierbij wel van belang om de goede vetten toe te voegen. Weet jij welke vetten je beter kunt laten staan? Denk hierbij aan vetten zoals; zonnebloemolie, transvetten (koekjes, chips, borrelnootjes etc.), margarine etc.

Vet is erg belangrijk voor verschillende lichamelijke processen zoals;

  • vet is belangrijk voor onze cellen.
  • voor onze hersenen (60% van de hersenen bestaat uit vet)
  • voor het creëren van hormonen!

De kwaliteit en het soort vet zijn hierbij van groot belang.

Omega 6 rijke producten zijn belangrijk voor ons lichaam, echter is het van belang om hier niet teveel van binnen te krijgen. Omega 6 zit in gezonde producten zoals; amandelen, paranoten en hennepzaden. Omega 6 moet goed in balans zijn met de inname van omega 3. Omega 3 werkt ontstekingsremmend en zit bijvoorbeeld in vette vis. Daarnaast zitten er kleine hoeveelheden in chiazaad, lijnzaad en hennepzaad.

Note to self: Hoe meer omega 6 vetten je tot je neemt in verhouding met omega 3, hoe heftiger symptomen zoals krampen, pijnlijke borsten, migraine etc. zullen zijn. Het is dus van belang om omega 6 en omega 3 in balans met elkaar te eten.

‘Slechte’ vetten worden in verband gebracht met insuline resistentie. Ze kunnen namelijk cellen kapot maken. Hierdoor kunnen receptoren voor insuline en andere hormonen niet goed meer functioneren. Wanneer je bijvoorbeeld PCOS hebt, kunnen bijbehorende klachten zoals acne, onregelmatige menstruaties, haar verlies en gewichtsproblemen verergeren.

Vermijd voorverpakt voedsel of ander voedsel wat erg bewerkt is. Kies voor kokosolie, avocado, vette vis etc.

2. Zuivel producten

Er zijn veel mensen die zuivel niet goed kunnen verwerken. Dit is natuurlijk niet het geval bij iedereen. Sommige mensen kunnen prima tegen zuivel.

Het probleem is alleen dat de zuivel die tegenwoordig wordt aangeboden anders is dan de zuivel die mensen een aantal jaren geleden tot zich namen. Zuivel wordt flink verhit waardoor de bacteriën worden gedood, niet alleen de slechte bacteriën ook de nuttige bacteriën en enzymen worden vernietigd. Deze bacteriën en enzymen helpen normaliter mee om de zuivel te verteren. Daarnaast worden de koeien tegenwoordig niet meer gevoed zoals dat vroeger gebeurde. Koeien krijgen producten zoals soja, mais en granen. Terwijl ze in eerste instantie gras horen te eten. Het is dus niet meer zoals dat het was.

Weet jij van jezelf of je gevoelig bent voor zuivel? Heb je bijvoorbeeld last van huidproblemen zoals, cysteuze acne of ben je insuline resistent? Dan kun je beter geen zuivel consumeren. Wanneer je dit wel graag wilt kies dan voor zuivel waarbij de koeien echt gras gevoerd zijn. Waar je ook voor kunt kiezen zijn zuivelproducten van schapen- en/of geiten. Deze soorten zuivel zijn beter te verteren. Ze bevatten relatief weinig zuiveleiwitten, waardoor ze niet teveel insuline aanmaak stimuleren, dit in tegenstelling tot yoghurt, melk en wei-eiwit.

3. Geraffineerde suikers en koolhydraten

Koolhydraten worden in ons lichaam omgezet tot glucose, en deze glucose komt in ons bloedbaan terecht. Wanneer dit gebeurt maakt ons lichaam het hormoon insuline aan in de pancreas, insuline helpt het lichaam om glucose via de bloedbaan naar de cellen te brengen waar het nodig is, zodat het gebruikt kan worden als energie.

Wanneer we constant meer koolhydraten of suikers eten dan ons lichaam nodig heeft, dan kan dat leiden tot ongevoeligheid. Vergelijk het met wanneer iemand continu vraagt of je meegaat terwijl je hier geen zin in hebt. Eerst kun je nog rustig aangeven dat het je niet past, maar naar een tijdje stop je hiermee en negeer je het.

Wanneer je cellen ongevoelig worden voor insuline, is er een contant te hoog gehalte aan glucose en insuline in je bloedbaan, dit vind je lichaam erg vervelend. Daarom wordt het vervolgens opgeslagen in het vetweefsel.

Geraffineerde suikers en koolhydraten die geen vezels bevatten en geen voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezond lichaam zijn erg slecht en werken daardoor dus een hormonale disbalans in de hand.

Denk hierbij aan; chips, koekjes, cakes, ontbijtgranen, crackers, meel, junkfood, frisdrank, vruchtensap, chocola etc.

Het is wel van belang om koolhydraten te blijven eten, maar in plaats van slechte koolhydraten kun je kiezen voor goede koolhydraten Zoals; fruit, zoete aardappelen, quinoa, boekweit, haver etc.

Was dit een waardevol artikel voor jouw? Bedankt voor het lezen, laat je een reactie achter? 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *