Laaggradige ontstekingen en hormonen

JH

Wat is de link tussen laaggradige ontstekingen en jouw hormonen?

‘Laaggradige ontstekingen’, heb jij al eerder van dit onderwerp gehoord of er over gelezen? Wanneer je aan ontstekingen denkt, dan denk je al snel aan roodheid en pijn op een bepaalde plaats van het lichaam. Laaggradige ontstekingen gaan verder dan alleen pijn en roodheid. Bij laaggradige ontstekingen is er geen ‘acuut’ probleem maar  wordt het immuunsysteem eigenlijk continu geactiveerd. Laaggradige ontstekingen beïnvloeden alle communicatie binnen in ons lijf. Problemen met de cyclus worden vaak veroorzaakt door laaggradige  ontstekingen. 

De verschillende onderdelen van ons lichaam communiceren met elkaar en jouw hormonen zijn een groot onderdeel van de deze communicatie. Een voorbeeld: jouw hypofyse (ligt in je hersenen) communiceert met je eierstokken doormiddel van het hormoon FSH. Vervolgens communiceren je eierstokken met de rest van het lichaam doormiddel van oestrogeen en progesteron. Er zijn oestrogeen en progesteron receptoren in je hele lijf aanwezig zoals in je baarmoeder, brein, botten, spieren, lever. Zelfs je darmflora reageert op hormonen. Je hormonen zijn belangrijke boodschappers voor een gezonde cyclus. Deze communicatie kan worden verstoord wanneer deze belangrijke receptoren worden geblokkeerd door chronische ontstekingen. 

Wat zijn oorzaken van laaggradige ontstekingen?

  1. roken: sigaretten bevatten zware metalen en pesticiden en andere hormoon verstorende stoffen.
  2. stress
  3. te weinig slaap
  4. een ongezonde darmflora
  5. verkeerde voeding
  6. omgeving met veel giftige stoffen

Welke gevolgen kunnen laaggradige ontstekingen onder andere hebben?
– verminderde vruchtbaarheid
– migraine/hoofdpijn
– gewrichtspijn (reuma)
– huidproblemen
– vermoeidheid (chronisch)
– depressie
– hart- en vaatziektes
– metabool syndroom

Gelukkig kun je zelf iets doen om deze laaggradige ontstekingen aan te pakken. Zo is het bijvoorbeeld van belang om een goed slaapritme te creëren voor jezelf. Tijdens je slaap heeft je lichaam de kans om zich te herstellen en kunnen ontstekingen ongedaan gemaakt worden. Daarnaast kun je veel op het gebied van voeding doen om ontstekingen tegen te gaan. Zorg ervoor dat je voldoende omega 3 vetten binnen krijgt (vette vis, lijnzaad, noten, hennepzaad). En beperk omega 6 inname. Dit zit voornamelijk in producten zoals: plantaardige olie, vlees en eieren. Vitamine E in combinatie met omega 3 zorgt ook voor het verminderen van ontstekingen. Vitamine E zit onder andere in zaden, pitten, noten, groenten en fruit. 

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kurkuma een ontstekingsremmende werking heeft. Dit kruid kun je toevoegen aan verschillende maaltijden. 

Een voedingspatroon waarbij je veel suiker tot je neemt kan lijden tot insuline resistentie. Insuline resistentie is een veroorzaker van ontstekingen. Er wordt namelijk teveel insuline aangemaakt en dit zorgt voor ontstekingen en voor gewichtstoename. Insuline resistentie kan ook een veroorzaker zijn van PCOS. Ook gluten kunnen chronische ontstekingen triggeren. Wanneer je intolerant bent voor gluten en daardoor dus telkens een reactie uitlokt > dan kan dit een onregelmatige cyclus veroorzaken maar ook klachten zoals migraine. Wil je graag zeker weten of jij intolerant bent voor voedsel? Je kunt bij mij een EMB test afnemen. Doormiddel van deze bloedtest wordt inzichtelijk voor welke voedingsmiddelen jij intolerant bent (klik hier om te zien de EMB test nog meer inzichtelijk maakt!). 

Bovenstaande aanbevelingen zijn richtlijnen. Afhankelijk van jouw individuele situatie is het goed om te kijken naar wat bij jou werkt. Wanneer je bijvoorbeeld gluten intolerant bent is het goed om je hier op te focussen en wanneer je PCOS hebt kan het juist helpen om je te focussen op suikerinname. Dit is heel persoonlijk.

Heb jij last van klachten gerelateerd aan laaggradige ontstekingen? En wil je dit graag aan pakken maar weet je nog niet zo goed hoe je dit kunt doen? Neem dan contact met mij op, zodat we een intake gesprek kunnen plannen en samen een passend plan voor jou kunnen maken. Klik hier om een mailtje te sturen en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Liefs, Ilva

'Health is adding a level of intention to every area of your life'

Miranda Anderson
Ilva van der Dong

Ilva van der Dong

Eigenaresse Jouw Hormonen
Hormoon coach