Een onregelmatige cyclus, voor veel vrouwen is dit herkenbaar. Maar wanneer spreken we eigenlijk een onregelmatige cyclus?

Een regelmatige menstruatiecyclus duurt gemiddeld tussen de 21 en 35 dagen. Wanneer je afwijkt van deze dagen, dan is het goed om contact op te nemen met je huisarts of een hormoonspecialist. We spreken dan namelijk van een onregelmatige cyclus.

De eerste dag dat je menstrueert is dag 1 van je cyclus, en de laatste dag van je cyclus is de eerste dag van je volgende menstruatie.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een onregelmatige cyclus of het uitblijven van de eisprong?

Stress

Een van de meest voorkomende oorzaken is stress. Zowel mentale- als lichamelijke stress. Door stress kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je ovulatie (eisprong) later plaatsvindt. Dit zorgt ervoor dat je cyclus langer zal duren, dit omdat je eisprong de lengte van je cyclus bepaalt. Bij hele hevige stress kan het voorkomen dat je helemaal niet zult ovuleren en dus geen cyclus zult hebben.

Gewicht

Voor vrouwen is het van belang dat zij een ‘gezond’ vetpercentage hebben. Bij vrouwen met een vetpercentage onder de 22% is de kans groter dat ze niet ovuleren of dat de cyclus onregelmatig is. Lichaamsvet is belangrijk voor het produceren van bepaalde hormonen die helpen bij de ovulatie.

Daarnaast zijn er vrouwen met ‘teveel’ lichaamsvet. Dit kan er ook voor zorgen dat je stopt met ovuleren. Teveel vet kan zorgen voor teveel oestrogeen, dit zorgt ervoor dat je systeem uit balans raakt, waardoor je cyclus onregelmatig zal zijn en/of je ovulatie uitblijft.

Balans is dus van belang!

Beweging

Zware inspanning kan de kans op het uitblijven van de menstruatie vergroten. Vooral bij vrouwen met een laag vet percentage en een laag lichaamsgewicht. Je kunt hierbij denken aan vrouwen die op een heel hoog niveau aan ballet doen of hardlopen. Vaak hebben zij een laag vetpercentage en meer stress door competitie, dit samen zorgt ervoor dat de vrouw niet ovuleerd.

Ziekte

Wanneer je ziek bent hoeft het niet altijd te betekenen dat je cyclus uitblijft. Wanneer je ziek wordt vóór de ovulatie, dan is de kans groter dat de cyclus langer duurt of uitblijft. Wanneer je ziek wordt ná je ovulatie, dan is de kans minder groot dat je cyclus uitblijft, dit komt omdat deze fase (luteale fase) van de cyclus minder snel uit balans raakt.

Cystes op de eierstokken

Dit is 1 van de meest voorkomende oorzaken voor een onregelmatige cyclus of het uitblijven van de cyclus. Wanneer een cyste ervoor zorgt dat je onregelmatig menstrueert, dan heb je meestal te maken met een cyste in de tweede fase van je cyclus. Wanneer je niet ovuleerd, heb je vaak te maken met cystes in de eerst fase van je cyclus.

Er zijn dus veel verschillende redenen waardoor je cyclus onregelmatig is of waardoor je ovulatie (eisprong) uitblijft. Soms is het een fase, zoals bijvoorbeeld na de zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft. Soms komt het doordat je bent gestopt met de pil of door het hebben van veel stress, een te hoog of te laag lichaamsgewicht. Ook onregelmatig werken kan een bepalende factor zijn. Daarnaast kan het ook veroorzaakt worden door aandoening/syndroom.

Het is daarom ontzettend belangrijk om te achterhalen waar het vandaan komt. Dit zodat je het gericht kunt aanpakken. Het fijne is dat: doormiddel van een gezonde leefstijl, deze problemen in veel gevallen aangepakt kunnen worden. Hierdoor breng je jouw hormonen weer in balans. Het is prettig om hier professionele hulp bij in te schakelen, zodat je de juiste informatie krijgt en goed op weg geholpen kan worden.

Was dit een waardevol artikel voor jouw? Bedankt voor het lezen, laat je een reactie achter? 

Wil je meer informatie? Klik dan op het onderstaande envelopje en stuur een mail!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *