Veel kruiden laten gezondheidsvoordelen zien wanneer je ze inpast in een gezonde en gevarieerde leefstijl. In dit artikel worden een aantal kruiden beschreven die volgens onderzoek helpen bij bepaalde gezondheidsklachten die te maken hebben met hormonen. Kruiden helpen niet na het gebruiken van 1 keer, je moet het een langere tijd gebruiken om de gezondheidseffecten ervan te kunnen ervaren. Je hoeft echt niet alle kruiden te gebruiken die hieronder beschreven staan. Maar wanneer je 1 of meerdere van onderstaande symptomen herkend, dan is het altijd het proberen waard!  

Hier komen ze:

1. Monnikspeper (vitex)

Dit kruid werkt samen met je hypofyse, het heeft invloed op je oestrogeen en progesteron.  

Monnikspeper helpt symptomen die veel voorkomen bij menstruatieproblemen tegen te gaan. Hierbij kun je denken aan: stemmingswisselingen, krampen, hoofdpijn, rusteloosheid, opgeblazen gevoel en gevoelige borsten. Heb jij last van PMS? Dan is dit kruid zeker de moeite waard om een langere tijd te gebruiken, zodat je kunt ondervinden of het jou ook helpt.  

Daarnaast kan dit kruid helpen tijdens de menopauze. Het is bewezen dat het helpt tegen opvliegers en dat het de verhouding tussen oestrogeen en progesteron meer in balans kan brengen. Vrouwen die in de menopauze zitten kunnen last hebben van het vasthouden van vocht. Monnikspeper kan dit tegen gaan of verminderen.  

2. Knoflook

Knoflook werkt goed tegen een hoge bloeddruk en het heeft een goede invloed op het verlagen van het cholesterol gehalte LDL, daarnaast is het een antibacterieel middel. Het werkt ontstekingsremmendWanneer je dus een onderliggend hormoon probleem of darmproblemen hebt, dan kan knoflook heel goed helpen.  

3. Gember

Het is wetenschappelijk bewezen dat gember helpt bij menstruatie krampen, daarnaast heeft het ontstekingsremmende kenmerken. Gember kun je goed gebruiken om lekkere thee mee te maken, samen met een stukje citroen bijvoorbeeld! Gember is ook prettig wanneer je het vaak koud hebt, het verwarmd je lichaam namelijk. 

4. Lavender

Lavendel helpt tegen verschillende klachten zoals angst en depressies, het kan je helpen om kalm en rustig te worden. Om deze reden is het ook erg fijn om een bad te nemen en daar lavendel olie aan toe te voegen. Gebruik dan wel natuurlijke lavendel olie zonder vreemde toevoegingen. Lavendel helpt ook tegen hoofdpijn en spierpijn. Hormoonproblemen vergroten de kans op depressies, slapeloosheid en angst. Door de voordelen van lavendel kun je deze hormonale klachten verminderen. 

5. Kurkuma

Dit kruid is echt geweldig voor je lichaam. Uit onderzoek blijkt dat het helpt tegen veel vervelende symptomen. Zo is het bijvoorbeeld ontstekingsremmend en helpt het bij endometriose. Het is verkrijgbaar in supermarkten of natuurwinkels. Kies voor de biologische variant. Je kunt het prima toevoegen aan een smoothie of door je scrambled eggs. Heb jij last van menstruatie krampen en endometriose? Dan is het zeker goed om dit toe te voegen aan je voedingspatroon.  

Het helpt ook tegen het verouderingsproces en je krijgt er een mooie huid van! 

6. Ashwagandha

Ashwagandha helpt tegen een hoog cortisol gehalte in het lichaam. Een hoog cortisol niveau is funest voor een gezonde hormoon balans. Uit onderzoek blijkt dat dit kruid onder andere kan helpen tegen angst, opvliegers, stemmingswisselingen en een laag libido.

Daarnaast heeft het een positief effect bij schildklierproblemen. Het helpt namelijk om het inactieve schildklier hormoon T4 om te zetten naar het actieve schildklierhormoon T3. Het is stimuleert de bloedsomloop en het verlaagt je stress levels. Hierdoor ben je meer ontspannen.  

Was dit een nuttig artikel voor jou? Laat het me weten in een reactie hieronder! Alvast bedankt 🙂  

1 gedachte over “6 kruiden die belangrijk zijn voor jouw hormoonbalans!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *