PCOS, je komt deze afkorting waarschijnlijk steeds vaker ergens tegen of je hebt er zelf mee te maken. Maar wat is PCOS? Is het te genezen of blijft het je hele leven? Ben je ook benieuwd? Lees dan gauw dit artikel! Laat je een reactie achter? x
Wat is het? PCOS betekent letterlijk polycysteus ovariumsyndroom. Zoals de naam al zegt; PCOS is een syndroom. Maar wat is een syndroom? Een syndroom houdt in dat er meerdere verschijnselen en symptomen zijn die wijzen op een bepaalde aandoening.
In het geval van PCOS zijn de meest bekende symptomen als volgt;
- Niet of onregelmatig ovuleren
- Moeilijk zwanger kunnen worden
- Onregelmatig of niet menstrueren (minder dan twee keer per drie maanden)
- Overmatige aanmaak van het mannelijk hormoon testosteron (hierdoor kan onder andere acne, overbeharing, haarverlies op het hoofd ontstaan)

Wat is de oorzaak van PCOS? Het is lastig om precies aan te geven wat de oorzaak van PCOS is, er wordt vanuit gegaan dat er meerdere oorzaken bij het syndroom betrokken zijn. Bij PCOS is het evenwicht tussen de hormonen verstoord. Er wordt bij het syndroom PCOS van een aantal hormonen meer aangemaakt, dit betekent dat bepaalde waardes van hormonen verhoogd zijn. Het gaat hierbij vooral om de volgende hormonen; LH (wekt de eisprong op), testosteron en insuline (reguleert bloedsuikerwaardes). Van het hormoon FSH is juist onvoldoende aanwezig, dit hormoon zorgt voor een volledige rijping van de follikels (eicelblaasjes). Doordat de rijping van de follikels niet goed gaat, zal de follikel intact blijven in de eierstok en vormt daardoor een cyste.
Bij sommige vrouwen komt insuline-resistentie voor. Dit betekent dat je minder gevoelig bent voor insuline. Het gekke is, dat wanneer je hier minder gevoelig voor bent je lichaam juist meer insuline zal aanmaken. Hierdoor ontstaat er een te hoge insulinewaarde in het bloed. Insuline zorgt ervoor dat de aanmaak van het hormoon LH ook verhoogd wordt, en dat terwijl LH er voor zorgt dat de eisprong tegengehouden wordt, hierdoor blijft de eisprong dus uit. Daarnaast stimuleert het hormoon LH de eierstokken om het mannelijke hormoon testosteron aan te maken. Een te hoog gehalte testosteron onder andere zorgen voor overbeharing, kaalheid en acne.
Wanneer iemand overgewicht heeft neemt de kans op PCOS toe, 80% van de vrouwen met dit syndroom heeft overgewicht. Dit komt doordat overgewicht meestal samen gaat met een mindere gevoeligheid voor de insuline die het lichaam produceert zoal hierboven beschreven. Daarnaast kan PCOS erfelijk zijn, door veel stress is de kans ook groter op het ontwikkelen van dit syndroom.
Hoe wordt de diagnose PCOS gesteld?Het is erg belangrijk om je cyclus elke maand goed bij te houden. Met deze informatie kun je kijken of het verloop van je cyclus ‘normaal’ is of juist afwijkt. Daarnaast zal er een echo gemaakt worden van de eierstokken, de gynaecoloog kan op deze manier zien of er inderdaad meerdere cystes aanwezig zijn op de eierstokken. Ook zal er bloed afgenomen worden, hierdoor kan er gekeken worden naar afwijkende bloedwaardes.
Wat de reguliere geneeskunde aan zal raden:
- Meestal wordt er geadviseerd om de anticonceptie pil te slikken. Hierdoor kun je je menstruatie zelf regelen en het zorgt voor een afname van het mannelijk hormoon. Het nadeel is dat dit niet helpt om het probleem aan te pakken, het zal alleen de symptomen onderdrukken.
- Wanneer je een zwangerschapswens hebt dan zal er gekozen worden voor een hormoon behandeling. Deze behandeling zorgt ervoor dat er een cyclus en een eisprong wordt opgewekt. Echter dit onderdrukt de echte oorzaak van het probleem en heeft vervelende bijwerkingen.
Andere manieren die PCOS kunnen voorkomen of genezen (zonder het slikken van hormonen!)
- Gezond voedingspatroon
- Ontspanning
- Voldoende bewegen en op de juiste manier bewegen
Wil je meer weten over de bovenstaande manieren? Aan deze artikelen wordt momenteel hard gewerkt en zullen snel verschijnen op de site.