Wat zijn hormonen nou eigenlijk? Waar dienen ze voor en welke invloed hebben ze op het menselijke lichaam? De laatste tijd wordt er steeds meer bekend over de invloed van hormonen op ons welbevinden. Wil jij ook graag meer weten over hormonen? Lees dan dit artikel! x
‘Hormonen’, een woord wat je regelmatig tegen komt, zo hoor je mensen vaak zeggen dat ze last hebben van hun ‘hormonen’.
Waar komen onze hormonen vandaan?
Hormonen worden door hormoonklieren gemaakt. In het lichaam bevinden zich verschillende hormoonklieren, zoals; de schildklier, de bijnieren en de geslachtsklieren (teelballen en eierstokken). Een hormoonklier geeft zijn hormonen af aan het bloed, via het bloed kunnen de hormonen zich door het hele lichaam verspreiden. Op deze manier komen ze bij verschillende organen terecht. Het is van belang dat er niet teveel maar ook niet te weinig hormonen door bloed stromen. De hypothalamus en de hypofyse zorgen ervoor dat hormonen worden aangemaakt maar ook dat de aanmaak van hormonen weer wordt afgeremd. Dit zijn twee hormoonklieren en ze bevinden zich in de hersenen. De hypothalamus stimuleert de hypofyse en de hormonen van de hypofyse spelen een grote rol in onze gezondheid. De hypofyse stuurt drie belangrijke systemen aan; de voortplanting (door het aansturen van de geslachtshormonen), het stress-systeem (door aansturing van de bijnier) en de stofwisseling (door aansturing van schildklier).
Wist je dat… de naam ‘hormoon’ komt van het Griekse woord ‘hormao’ dat ‘in beweging zetten’ betekent. Dit is precies wat hormonen doen; zij zijn de boodschappers in ons lichaam en ze zijn in staat om via de bloedsomloop te reizen.
Wat zijn hormonen?
Hormonen zijn chemische stoffen en je kunt ze eigenlijk zien als ‘regelstoffen’. Hormonen brengen boodschappen over van onze hormoonklieren naar onze weefselcellen of organen in het lichaam. Onze hormonen geven onze cellen opdrachten, hiermee beïnvloeden ze verschillende processen in het lichaam. Je kunt hierbij denken aan; de voortplanting, slaap, gewicht, groei, het regelen van andere hormonen, het immuunsysteem, spijsvertering en ga zo maar door, waar zijn hormonen eigenlijk niet bij betrokken?
Hormonen kunnen in twee verschillende groepen gedeeld worden. Er zijn hormonen die bestaan uit aminozuren en hormonen die uit een vetachtige stof bestaan. Hoe de hormonen zich in het bloed verplaatsen naar de cellen is verschillend. Wanneer een hormoon in water oplosbaar is dan kunnen ze via het bloed getransporteerd worden. Wanneer ze niet in water oplosbaar zijn dan binden ze zich aan transporteiwitten. Zodra de hormonen niet meer nodig zijn wordt de aanmaak geremd en worden ze afgebroken in de lever. De stoffen die overblijven zullen via je darmen of nieren het lichaam weer verlaten.
Ik vind het leuk om te lezen of je iets aan dit artikel hebt gehad? Laat je het weten via een reactie? Veel liefs!
5/5